-->

Resepi Dapur Sedap

Perkongsian aneka resepi masakan, dessert, kuih-muih, aneka mee yang mudah dan melazatkan.

Resepi Mee Goreng Basah (Seafood)


 
Bahan-bahan
1 paket mee
3 ekor sotong
6 ekor udang basah
3 tangkai pokok sawi
1 sudu besar pes cili kering
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap pekat (Boleh lebihkan sedikit ikut selera)
3 cawan air panas - saya cuma guna 2 cawan air panas
3 ulas bawang putih
garam, gula & ajinomoto ( tak letak ajinomoto tapi gantikan dengan kiub ikan bilis)

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes cili tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.

2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan kiub ikan bilis. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Suaikan ikut selera anda.

3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi dan kalau nampak air dah kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian kacau sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.

Baca juga:

0 comments



Emoticon