Bahan-Bahannya:
1. 600 gm mee kuning
2. 100 gm isi ayam - hiris nipis
3. 100 gm udang
4. 250 gm sawi hijau - potong kecil
5. 100 gm bunga kubis - hiris
6. 100 gm kobis - hiris
7. 1 biji cili merah - mayang
8. 1 sudu besar serbuk lada hitam
9. 3 sudu besar kicap pekat
10. 3 sudu besar sos tomato
11. 3 sudu besar minyak
12. 1 cawan air
13. 4 ulas bawang putih - ketuk
Bahan hiasan :
1. 3 batang daun sup - potong pendek
2. 3 batang daun bawang - potong pendek
3. 1 biji cili merah - hiris
4. garam - jika perlu
Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam dan air. Biarkan sehingga lembut. Bila ayam sudah masak, masukkan udang. Kacau hingga rata.
2. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau hingga rata. Masukkan bahan sayuran lain. Kacau hingga rata.
3. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup, daun bawang dan cili merah. Sedia dihidangkan.
Tags:
#aneka mee#mee hailam
0 comments