Resepi Puding Susu Buah
Puding Susu Buah
BAHAN-BAHAN :
1 paket serbuk agar-agar (10g/11g)
1/2 cawan gula halus
600ml air
200ml susu cair
1/4 cawan susu pekat manis
buah-buahan dalam tin secukupnya - ditapis airnya
1 biji putih telur - dipukul hingga menjadi meringue
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar air
1/4 sudu kecil garam
CARA-CARA :
1. Masak air, serbuk agar-agar & gula hingga mendidih.
2. Kecilkan api, masuk kan susu cair & susu pekat manis. Gaul rata.
3. Campur tepung jagung bersama 1 sudu besar air, pastikan tidak bergentel.
4. Setelah agar-agar mendidih kecil, masuk kan bancuhan tepung jagung & garam. Gaul rata hingga pekat sebelum matikan api.
5. Bubuh buah-buahan kedalam acuan.
6. Tuang sedikit cecair agar-agar. Masuk kan kedalam freezer 5 minit.
7. Bahagi cecair agar-agar kepada 2 bahagian. Setiap bahagian dibubuh warna & setengah meringue. Gaul hingga sebati.
8. Tuang campuran agar-agar pertama ke dalam acuan & masuk kan kedalam freezer 5 minit atau hingga mengeras.
9. Tuang bahagian akhir kemudian biarkan sejuk dahulu sebelum dimasuk kan kedalam peti sejuk
0 comments